Looptraining in de vakantie

Na mijn Slachtemarathon avontuur had ik al gelijk een nieuwe uitdaging te pakken. Mijn loopmaat Jacco had me voor de Slachte al uitgedaagd om Berlijn te rennen. En ik had JA gezegd.

Ik was toch al in training geweest en na de marathon een week aangepast trainen en dan het schema weer oppakken leek me reeel. En tot nu toe is het dat ook.

Maar ja….dan hadden we ook al drie weken vakantie in Italie gepland. Net over de Alpen heen. Ik was er vanuit gegaan dat ik zou moeten lopen langs de openbare weg, vrezend voor de langsscheurende auto´s en motoren. Maar dat bleek even anders te gaan.

De eerste week van de vakantie kampeerden we in de Val di Non. Hét gebied in Italie waar de Golden Delicious en Red Delicious op zéér grote schaal verbouwd worden. We vonden nog een plekje op de enige camping die het dorpje Sarnonico rijk is. Op de camping was een zwembad een trapveldje, een restaurantje dat heerlijke locale maaltijden serveert.

En een bord met daarop fietsroutes in de omgeving. Op fietspaden. Ja je leest het goed. Fietspaden, zoals we ze in Nederland zoveel hebben liggen: glad asfalt, niet de hoofdweg volgend kronkelend tussen de weilanden en de appelgaarden.  En op ongeveer 1000 meter boven NAP  in een heerlijk heuvellandschap. Met uitzicht op zowel de Dolomieten als de Alpen. 🙂

Met een beetje inventivioteit waren er ook rondjes te bedenken, waarbij ik een paar keer een kleine kilometer langs de verfoeide provinciale weg moest rennen,; het gemotoriseerde verkeer razend langs me heen.

De twee en derde week waren we bij het meer van Como, in een appartement. En hier geen fietspaden, maar wel een boulevard van ongeveer 5 kilometer. En als ik de voetpaden door de dorpjes erbij pakte kon ik ongeveer 12 kllometer aan elkaar rijgen (Tussen Dongo en Domaso, aan de NW kant van het meer). Vanuit het apartement naar het meer en dan eerst linksaf zover als de trottoirs het toelieten naar Domaso, dan terug en het appartement voorbij en weer zolang lopen als het trottoir langs het meer het toeliet naar Dongo. En de keren dat ik langer moest rennen, werd het dat parkoers naar believen herhaald. 🙂

Was het op in het hoger gelegen Val di Non erg lekker om bv in de ochtend tot aan het middaguur te lopen, bij Como was dat echt te warm. Vandaar dat ik bij Como smorgens om 6 uur al ging lopen en dan regelmatig andere lopers tegenkwam.

Ik heb ook meer begrip gekregen voor de mensen die TrailRunning doen! Ik begin de kick te snappen die je krijgt als je tegen de berg omhoog rent en later weer afdaalt. En dan bij voorkeur op een niet verhard pad. Ergens is er een begin van een kriebeltje ‘dat wil ik ook gaan doen’ ontstaan. En dat terwijl ik een paar jaar geleden de renners nog voor gek verklaarde die ik over een wandelpad bij Chamonix met rugzak en wandelstokken nog naar beneden zag rennen.

Trainen in de bergen is erg leuk. En bovendien goed voor de aandacht voor je techniek. Zeker op de stukken de berg op. En tempo wordt ineens iets héél relatiefs. Het gaat toch niet harder als je jezelf de berg oppusht bij stijgende temperaturen. Eerder het tegenover gestelde. Dus gewoon het tempo laten dalen en op de dalende en stukken weer laten terugkomen. Dus meegaan ipv vechten. Want vechten tegen de berg is toch eeen verloren zaak 🙂

Tot 30 september is het nu langzaam afbouwen. Ik zal je zeker laten weten wat Berlijn me brengt. En daarna? In ieder geval even geen marathon training. Ik wil eens per week boulderen of klimmen in de gezellige kleimhal in Heerenveen en ik wil weer meer Chi Neng gaan beoefenen. Want dat laatste schiet er momenteel te vaak bij in.

Trainen voor een marathon blijft een erg tijdrovende aangelegenheid. 🙂

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s